miercuri, 28 octombrie 2009

vineri, 23 octombrie 2009

sâmbătă, 17 octombrie 2009

Great summer...great memories!

Vara care a trecut a fost plina de surprize si de momente foarte frumoase pentru mine, momente pe care nu le voi uita prea repede. In principiu, a fost o vara de neuitat pentru ca am reusit sa vad multa lume draga mie si locuri noi si interesante. Deasemenea, am ajuns la concluzia ca peisajele si orasele sunt pe locul doi. Atunci cand esti cu pesoana potrivita, nu conteaza ca esti p luna, in cea mai frumoasa capitala din lume, in padure, sau intr-un sat pierdut de lume. Astfel, eu m-am simtit la fel de fericita la Iasi, Amsterdam, Bruxelles si Bacau. Acum, la inceput (mijloc) de toamna, tragand linia si facand calculele imi doresc ca si vara care vine sa fie macar la fel de bogata in evenimente cum a fost cea care a trecut!

The Climb

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Ecou de romanţă



S-a dus albastrul cer senin
Şi primăvara s-a sfârşit -
Te-am aşteptat în lung suspin,
Tu, n-ai venit!

Şi vara, şi nopţile ei,
S-a dus, şi câmpu-i veştejit -
Te-am aşteptat pe lângă tei,
Tu, n-ai venit!

Târziu, şi toamna a plecat,
Frunzişul tot e răvăşit -
Plângând, pe drumuri, te-am chemat,
Tu, n-ai venit!

Iar, mâini, cu-al iernii trist pustiu,
De mine-atunci nu vei mai şti -
Nu mai veni, e prea târziu,
Nu mai veni!


George Bacovia

miercuri, 7 octombrie 2009

Smells like vacation 3

Ajunsi din nou in Olanda dupa o vacanta culturala de 3 zile la Bruxelles, eu si Gabi ne-am indreptat desigur interesul catre capitala atat de criticata sau adulata a acestei tari, Amsterdamul. Dupa o plimbare cu autobuzul de o ora, obisnuiti deja cu peisajul natural si autostrada construita sub mare, am intrat in oras. La prima vedere, Amsterdamul pare un oras ca oricare altul din lume dar cu unele caracteristici particulare precum casele (rar vezi blocuri) si binecunoscutele canale. Ca oricare alti turisti care ajung aici, eu si Gabi doream sa cunoastem zonele de maxima atractie ale orasul precum: Dam Square, casa lui Rembrandt, Vondelpark (cel mai mare parc din Amsterdam), Old Church, The Royal Palace si normal, binecunoscutul Red Light District. Si le-am vazut pe toate. Unele ne-au impresionat, altele ne-au dezamagit. Personal, Vondelpark mi-a placut prin acea mare de apa, verdeata si oameni care se relaxau pe iarba, am facut poze pe mii de poduri peste canale care mi s-au parut superbe, Dam Square mi s-a parut iarasi o zona interesanta si obeliscul din centrul ei (un simbol al Olandei) mi-a placut. In schimb, am detestat aglomeratia de oameni din piata, vremea schimbatoare si mai ales am inceput sa urasc bicicletele care imi taiau calea din minut in minut. In ceea ce priveste Red Light District, mi s-a parut un cartier ca toate altele dar cu multi chinezi si sexshopuri in el. In final, tin sa mentionez ca ceea ce m-a surprins in mod placut la olandezi, ca o absolventa de litere ce sunt, a fost faptul ca vorbesc engleza cu un superb accent britanic de tot iti vine sa stai de vorba cu ei. Cu bune si cu rele, Amsterdamul este o alta capitala europeana care merita vizitata atat pentru frumusetea peisajului ei cat si pentru acea diversitate de atractii turistice pe gustul tuturor. In incheiere, va las sa va delectati cu poze. Enjoy!

Vondelpark

Dam Square


The Old Church
The Royal Palace

Tower of Tears

The Waag

Rembrandt's House



duminică, 4 octombrie 2009

Cele mai vorbite limbi de pe pamant

Zilele trecute navigam pe net si ma gandeam ce alta limba straina as putea sa invat. Imediat mi-a venit in minte ca ar fi interesant sa aflu in primul rand care sunt cele mai vorbite limbi p glob. In cazul in care nici voi nu stiti si sunteti interesati de asta cititi topul de mai jos.

Pe glob traiesc 6,5 miliarde de oameni si vorbesc limbi care de care mai diferite. Pe oricine am intreba care este cea mai vorbita limba de pe planeta ar raspunde, probabil, engleza. Ei bine, nu-i tocmai asa.

Cea mai vorbita limba apartine celei mai populate tari de pe glob. Peste un miliard de oameni vorbesc limba mandarina, un dialect al limbii chineze, pe baza caruia s-a realizat limba chineza moderna standard. Vorbind aceasta limba este destul de dificil pentru ca fiecare cuvant poate fi pronuntat in 4 feluri diferite (tonuri), iar un incepator va avea inevitabil probleme in a le distinge.

Engleza vine abia pe locul 2. O vorbesc peste 500 de milioane de persoane. Chiar daca nu are cei mai multi vorbitori, este limba oficiala mai multor tari decat oricare alta limba. In afara de englezi, o vorbesc americanii, australienii, canadienii, plus populatia din Zimbabwe, Caraibe, Hong Kong si Africa de Sud.

Pe locul 3 - Hindustani, principala limba in India. Cuprinde un mare numar de dialecte, dintre care cel mai vorbit este Hindi. O vorbesc aproape 500 de milioane de oameni.

Spaniola se afla abia pe locul 4, desi se vorbeste in aproape toate tarile din America de Sud si din America Centrala, nemaipunand la socoteala Spania, Cuba si SUA. Pana in prezent numara aproape 400 de milioane de vorbitori.

Cu putin peste 277 de milioane de vorbitori, rusa se situeaza pe locul 5. Russian. Este vorbita in toate tarile care au facut parte din URSS.

Pe locul 6, una dintre cele mai vechi limbi - araba, cu 246 de milioane de vorbitori. Pentru ca este limba Coranului, nu se vorbeste numai in Orientul Mijlociu, ci si in alte tari cu populatie musulmana.

Peste 200 de milioane de oameni vorbesc bengali. Este vorba atat de populatia din Banglades, cat si de India, tara cu care se invecineaza.

Pe locul 8, o alta limba latina: portugheza. Cei 191 de milioane de vorbitori traiesc in Portugalia, Brazilia, Macau, Angola, Venezuela si Mozambic.

Franceza se afla abia pe locul 10, dupa malay/indoneziana, care numara 159 de milioane de vorbitori. Pe glob sunt 129 de milioane de vorbitori de franceza. In afara de Franta, se vorbeste in tari precum Belgia, Canada, Ruanda, Cameroon si Haiti.