duminică, 4 octombrie 2009

Cele mai vorbite limbi de pe pamant

Zilele trecute navigam pe net si ma gandeam ce alta limba straina as putea sa invat. Imediat mi-a venit in minte ca ar fi interesant sa aflu in primul rand care sunt cele mai vorbite limbi p glob. In cazul in care nici voi nu stiti si sunteti interesati de asta cititi topul de mai jos.

Pe glob traiesc 6,5 miliarde de oameni si vorbesc limbi care de care mai diferite. Pe oricine am intreba care este cea mai vorbita limba de pe planeta ar raspunde, probabil, engleza. Ei bine, nu-i tocmai asa.

Cea mai vorbita limba apartine celei mai populate tari de pe glob. Peste un miliard de oameni vorbesc limba mandarina, un dialect al limbii chineze, pe baza caruia s-a realizat limba chineza moderna standard. Vorbind aceasta limba este destul de dificil pentru ca fiecare cuvant poate fi pronuntat in 4 feluri diferite (tonuri), iar un incepator va avea inevitabil probleme in a le distinge.

Engleza vine abia pe locul 2. O vorbesc peste 500 de milioane de persoane. Chiar daca nu are cei mai multi vorbitori, este limba oficiala mai multor tari decat oricare alta limba. In afara de englezi, o vorbesc americanii, australienii, canadienii, plus populatia din Zimbabwe, Caraibe, Hong Kong si Africa de Sud.

Pe locul 3 - Hindustani, principala limba in India. Cuprinde un mare numar de dialecte, dintre care cel mai vorbit este Hindi. O vorbesc aproape 500 de milioane de oameni.

Spaniola se afla abia pe locul 4, desi se vorbeste in aproape toate tarile din America de Sud si din America Centrala, nemaipunand la socoteala Spania, Cuba si SUA. Pana in prezent numara aproape 400 de milioane de vorbitori.

Cu putin peste 277 de milioane de vorbitori, rusa se situeaza pe locul 5. Russian. Este vorbita in toate tarile care au facut parte din URSS.

Pe locul 6, una dintre cele mai vechi limbi - araba, cu 246 de milioane de vorbitori. Pentru ca este limba Coranului, nu se vorbeste numai in Orientul Mijlociu, ci si in alte tari cu populatie musulmana.

Peste 200 de milioane de oameni vorbesc bengali. Este vorba atat de populatia din Banglades, cat si de India, tara cu care se invecineaza.

Pe locul 8, o alta limba latina: portugheza. Cei 191 de milioane de vorbitori traiesc in Portugalia, Brazilia, Macau, Angola, Venezuela si Mozambic.

Franceza se afla abia pe locul 10, dupa malay/indoneziana, care numara 159 de milioane de vorbitori. Pe glob sunt 129 de milioane de vorbitori de franceza. In afara de Franta, se vorbeste in tari precum Belgia, Canada, Ruanda, Cameroon si Haiti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu